/

 

‘Waarom seks?’ onderzoek

‘Waarom seks?’  is een onderzoek van studenten Seksuologie aan de Universiteit Gent naar motieven waarom mensen seks hebben. Petra Prinssen is degene die zich richtte op vraagstellingen betreffende MS.

Op de site www.waaromseks.be werd door diverse groepen patiënten, waaronder mensen met MS, anoniem éénmalig een vragenlijst ingevuld. Dit duurde ongeveer 30 minuten.

Via MS4 Research Institute zijn Nederlandse mensen met MS geïnformeerd over de studie.

In juli 2014 is Petra Prinssen op het onderwerp ‘Waarom seks en Multiple Sclerose?’ als seksuoloog afgestudeerd aan de Universiteit Gent, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Zij onderzocht de gegevens van 140 mensen met MS. 

Eerste resultaten

‘De tien meest gekozen motieven van mensen met en zonder MS zijn vergeleken: 80% komt overeen. De belangrijkste redenen zijn, omdat “Het leuk is” en ”Het goed voelt”. Mensen met MS, en met name vrouwen, hebben 10%-20% meer emotiegerichte motieven om seks te hebben dan mensen zonder MS. Mensen met MS scoorden niet significant hoger op motieven die op een ander gericht zijn dan mensen zonder de diagnose. Mensen zonder MS hadden significant meer geslachtsgemeenschap.’ (Petra Prinssen. Waarom seks en multiple sclerose? Motieven om seks te hebben en de invloed van MS. Universiteit Gent 2014)

‘De duur van tijd na de diagnose MS is significant negatief van invloed op het aantal seksuele handelingen en de seksuele tevredenheid. De relatieduur stijgt significant als de MS-duur stijgt. Het cijfer voor tevredenheid over het seksuele leven is een 6 in de MS-groep en een 7 in de controlegroep. Dit verschil is significant. Dat geldt ook voor hoe belangrijk men seks vindt: in de MS-groep 7 en controlegroep 8. Voor 34% van de mensen is de MS heel erg negatief tot negatief van invloed op het seksleven, en 2% ervaart de MS als positief of heel erg positief. Communicatie met de (seks)partner is van groot belang.’ ( Petra Prinssen. Waarom seks en multiple sclerose? Motieven om seks te hebben en de invloed van MS. Universiteit Gent 2014)

MS4 Research Institute is betrokken bij de verdere analyse van de gegevens.  

 

 

 
Opbellen
E-mail
Info