Nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van actualiteiten. De 5 meest recente nieuwsberichten vindt u op de Home-pagina.


Terug naar overzicht

12-07-2017

Tweede publicatie MS Annalisa project: voorkeuren van neurologen en MS verpleegkundigen aspecten van ziektemodificerende middelen verschillen weinig van die van patiënten

Aanleiding voor dit onderzoek was de vraag hoe belangrijk neurologen en MS verpleegkundigen verschillende aspecten van ziektemodificerende middelen vinden, ook in vergelijking met de voor voorkeuren van patiënten.
Zevenentwintig neurologen en 33 MS verpleegkundigen namen deel aan een online vragenlijstonderzoek. Met behulp van best-worst scaling en berekening van relatieve belangrijkheidscores (relative importance scores) konden we hun voorkeuren vaststellen. Vervolgens vergeleken we de uitkomsten via multipele lineaire regressieanalyse met de voorkeuren van patiënten, die eerder waren onderzocht.

Voor neurologen en MS verpleegkundigen bleek veiligheid het belangrijkste aspect van een ziektemodificerend middel, op de voet gevolgd door effecten op ziekteprogressie, kwaliteit van leven en frequentie van terugvallen. Ook patiënten vonden de laatste drie aspecten belangrijk, maar sloegen het belang van veiligheid lager aan.

Conclusie: over het algemeen vinden neurologen en MS verpleegkundigen dezelfde eigenschappen van ziektemodificerende middelen belangrijk als patiënten.

Echter, hiermee is niet gezegd dat de voorkeur van een individuele patiënt overeenkomt met die van haar/zijn behandelende neuroloog of MS verpleegkundige. Het onderzoek maakt uitspraken op groepsniveau mogelijk, maar niet over individuele voorkeuren van patiënten of zorgverleners. Om met verschillen tussen patiënten rekening te kunnen houden, ontwikkelen we in het Multipele Sclerose Annalisa project een online keuzehulp.

Meer informatie: Kremer IEH, Evers SMAA, Jongen PJ, Hiligsmann M. Comparison of preferences of healthcare professionals and MS patients forTerug naar overzicht


Opbellen
E-mail
Info