Welkom op de website van MS4 Research Institute
Laatste nieuws
----------
Nieuws
Terug naar overzicht
1-10-2019
Intensieve 3-daagse sociaalcognitieve behandeling (Can Do behandeling) en zelfwerkzaamheid bij relapsing remitting MS en weinig beperkingen – een gerandomiseerde gecontroleerde trial
In oktober 2019 verscheen in het open access journal PLOS ONE het artikel Effect of an intensive 3-day social cognitive treatment (can do treatment) on control self-efficacy in patients with relapsing remitting multiple sclerosis and low disability: A single-centre randomized controlled trial van PJ Jongen, GA van Mastrigt, M Heerings, LH Visser, RP Ruimschotel, A Hussaarts, L Duyverman, J Valkenburg-Vissers, J Cornelissen, M Bos, M van Droffelaar en R Donders.
Deze randomized controlled trial (RCT) is een vervolg op eerdere observationele studies. Laatstgenoemd onderzoeken wezen erop dat een intensieve 3-daagse sociaalcognitieve behandeling (Can Do behandeling, CDB) bij mensen met relapsing-remitting MS en weinig beperkingen, de zelfwerkzaamheid (self-efficacy) verbetert.
Bij mensen met chronische aandoeningen is self-efficacy het vertrouwen om met klachten te kunnen omgaan en overweg te kunnen met de eisen die de ziekte stelt.
CDB is een intensieve 3-daagse sociaalcognitieve multidisciplinaire behandeling die als doel heeft self-efficacy te bevorderen door zich te richten op het identificeren van stressoren, stellen van doelen, verkennen van grenzen, en het verleggen van grenzen.
In de RCT kregen 79 deelnemers CDB en 79 deelnemers geen CDB met het vooruitzicht de behandeling te ontvangen na studiedeelname. Na 6 maanden was de controle self-efficacy (Multiple Sclerosis Self-Efficacy Scale Control [MSSES-C] (minimum 90, maximum 900) score in de CDB groep gestegen van gemiddeld 468 (standaard deviatie [SD] 162) naar gemiddeld 578 (166). In de controle groep werd eveneens een stijging waargenomen: van 477 (136) naar 540 (135). Met name in de CDB groep wijst de mate van toename er op dat sprake is van een verbeterde zelfwerkzaamheid.
Echter, intention-to-treat ANCOVA analyses met 6-maand scores als afhankelijke en wel/geen CDB , uitgangswaarde, ziekteduur en geslacht als onafhankelijke variabelen lieten zien , dat na 6 maanden het verschil tussen beide groepen niet statistisch significant was (p = 0.100).
Link voor meer informatie
Terug naar overzicht